Głośna oktawia II?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djczas
    RS
    • 2005
    • 9612

Spider, z tym szarpaniem to poszukaj postu kolegi _ER bo jest nowy soft do tych silników i wymieniają na gwarancji

Komentarz

• Spider
      Drive
      • 2005
      • 95

djczas, ale ja nie mam BXE, a szarpanie się pojawia jak mocno wcisnę gaz w momencie gdy zachodzi redukcja, nie bardzo sobię potrafię wyobrazić jak możnaby temu zaradzić - chodzi o dosyć gwałtowne zwalnianie a potem dodanie gazu, jeśli skrzynia miała przed hamowaniem z np. 40 km/h 4 bieg, to na redukcję na 2 bieg potrzebuje około 1 sekundy, jeśli w tym momencie zanim skończy się redukcja mocno dodasz gazu, to szarpnie i tyle. Tak już ma. Jak chcesz tego uniknąć, to można wcześniej zredukować ręcznie.
      W każdym razie nie jest to dla mnie uciążliwe, wymaga dosyć szczególnego zgrania w czasie żeby wystąpiło. Przy spokojnej jeździe raczej się nie zdarza, na trybie sportowym chyba też nie bardzo.
      Dla mnie nie ma problemu, znam działanie tej skrzyni i wiem że cudów nie ma, za to jak trzeba zmieniać sekwencyjnie to jest rewelacja.
      Spider
      ---------------
      Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez wojtek krasko
        ...jesli nie to zamowie nowa skrzynie...
        a ile kosztuje nowa skrzynia :?:
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• wojtek krasko
          Classic
          • 2006
          • 16

pojecia nie mam ja jua zmienie na gwarancji. w koncu pracuje w serwisie fakt ze vw ale i mamy w tym samym warsztacie skode to se zamowie.
          zreszta juz zmienilem w aucie radio i wahacze, czas na skrzynie
          w nastepne wakacje przywioze 3radia do oII 1 do fabi, 2 wahacze przednie do oII, polecam sie jak cos trzeba, moze cos sie zmajdzie. a ile kosztuj skrzynia to odpowiem jak zamowie.ok?
          ps. mam jeszcze 2 cd-ki do nowego passata, lewy tyl lampe do nowego polo i 2 do oII na tyl
          z malymi peknieciami na bialym szkle w literce C (nie paruja) zmienilem sobie na gwarancji.
          jesli moge w czyms pomoc to sie polecam.
          hekla iceland

Komentarz

• moonwalker37
            Classic
            • 2006
            • 18

Zamieszczone przez szkoda
            Zamieszczone przez moonwalker37
            A tak na marginesie to czy słyszysz delikatny jęk jak turbo się zaczyna kręcić?
            tym sie nie przejmuj, ja tak mialem dotychczas w kazdym turbolocie, w tym rowniez

a w ogole to wyluzuj troche, bo zdrowe stracisz przy tej furze :idea: :diabelski_usmiech
            Szkoda tylko zastanawia mnie jedno. Przed zmianą softu nie było tego jęku. Samochód przed i po zmianie zachowuje sie tak samo. Tylko jęczy. Jęk = dźwięk = rezonans = drżenie łopatek turbiny. Czy przy 20..50..100 tys rpm jakie turbina osiąga takie drżenie nie wystrzeli mi jakichś łożyska w których jest osadzona turbina w kosmos? :roll: Albo czy brzegi łopatek wirnika turbiny nie ulegna dezintegracji? Mam fizyczne podstawy do takich obaw. :?:

Zamieszczone przez lonerr
            Witam, ponad pół roku używam otwierania klapy z pilota, nie mialem problemu, nawet w zimemoonwalker37,
            lonerr, a jak mi samochód postoii 2 dni z nieotwieranym bagażnikiem to sie klapa blokuje przy pierwszym otwarciu. Nowy samochód, po wymianie styków i po regulacji. Podejrzewam że regulacja nie da tutaj dużych efektów bo:
            1. albo bedzie sie blokowało przy otwieraniu
            2. albo bedzie trzeba solidnie trzepnąć klapą bagażnika przy zamykaniu (wycieraczka mi szybe w koncu wybije )
            wydaje mi sie że do pełni szczęścia brakuje mi tylko wymiany amortyzatorów gazowych. Ciekawe za którym razem trafią w takie o odpowiednch parametrach :diabelski_usmiech
            Octavia II Liftback Ambiente 1,9 TDI 77kW(jeszcze) i ta magiczna czerń

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

Zamieszczone przez greszczyn
              Kolega Jabar1975 też ma " puchacza" - sprawdzone "słucholeptycznie "
              jak juz sie cos rozleci to dam znac aby wszyscy wiedzieli szto to.
              Zamieszczone przez greszczyn
              Myslałem ,że to wina mojego PSJ , który uskuteczniałem ostatnio , ale po przedmuchaniu wydechu dalej kopci .... swołocz :evil:
              a mi sie wydaje ze na poczatku jazdy (lub po dluzszym spokojnym turlaniu sie) kopci bardziej, a jak juz go przedmucham :diabelski_usmiech to jakby troche mniej.
              U mnie przez ta cholerna prosta koncowke wydechu (czego sie nie robi dla lansu) widac dosc mocno w lusterku ten "dymek"
              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• lonerr
                Rider
                • 2006
                • 402

jak mi samochód postoii 2 dni z nieotwieranym bagażnikiem to sie klapa blokuje przy pierwszym otwarciu
                :diabelski_usmiech

U kuzynka może jest też coś w ten deseń, jak z centralnego otwiera to klapa raz zaskoczy, a raz nie. Może silownik ma jakies problemy, czy jakas tam zapadka , nie jestem masterem w tych sprawach . Pożyczyć CI mojego pilota :diabelski_usmiech
                Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
                Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• moonwalker37
                  Classic
                  • 2006
                  • 18

lonerr, pożycz, najlepiej z całą furką a ja Ci pożycze mojego pilota z moją furką :szeroki_usmiech
                  Octavia II Liftback Ambiente 1,9 TDI 77kW(jeszcze) i ta magiczna czerń

Komentarz

• lonerr
                    Rider
                    • 2006
                    • 402

pożycz, najlepiej z całą furką a ja Ci pożycze mojego pilota z moją furką
                    hehehe , wystarczy mi sam pilot , tez sie fajnie bede bawił :shock:
                    Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
                    Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

Pracuję...